Kriget mot plankan

Håkan Forsell, kollega och vän, skriver det som måste skrivas om kvarteret Plankan i Stockholm. Stockholms stad vill bygga igen den stora gården, och processen sammanfattar bättre än något sammanfattar vår tid. Håkan skriver i affekt, han bor i kvarteret själv, och som han skriver ”som en dokumentation. Fattas ett beslut om att bygga om kv Plankan på så uppenbart ideologiska grunder, mot de boendes protester, trots varningar om försämrad miljö för barn och äldre – ja, då vill jag att eftervärlden ser det.”

Jag vet inte om någon fortfarande läser den här bloggen, eftersom jag så sällan är här. Men jag vill verkligen att ni läser Håkans inlägg.Varför är Stockholms stads planer så samtida. Jo för att det visar hur ideologiseringen av stadsbyggandet, där idéer lägger sig över verkligheten, helt okänsligt, i vår tid liksom i andra tider. Jag skrev en text om det för Expressen apropå planerna för Norra Djurgårdsstaden. Idén om den perfekta stadsmiljön är starkare idag än den har varit under lång tid. Det finns en formel, som upprepas, den kallas promenadstad eller kvartersstad men ser alltid likadan ut, också när den möter andra former i staden, som kvarteret Plankan.

Jag citerar är ett stycke ur Håkans text, för att det är så bra:

”I kv Plankan bor det en brokig arbetarklass, åldersmässigt, socialt, kulturellt. Det är en sista kvarleva av det Södermalm som fanns när jag var liten. En sådan miljö måste i dag bara ”förnyas”, ”revitaliseras”, ”omgestaltas”…  dvs i slutänden: gentrifieras. För det handlar det om: att privatisera allmänna rum i staden, att driva bort alla finska nattsköterskor, ensamstående byggarbetare, frilansande folkmusiker, taxichaffisar från Kurdistan, sjukpensionärer, lågavlönade akademiker, teckningslärare och barnfamiljer utan större köpkraft. ”Gentrification is about taking housing away from working people…”, som urbansociologen Neil Smith har skrivit.”

2 svar

  1. Bra skrivet! Vi känner igen det med gentrifieringen i Drakenberg oxå. Tyvärr! Bostadsbolagen och alliansen lirar tätt ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: