När lögnen blvit så stor att ingen kan tro på den längre

Mäklarboomen, bostadsrättsboomen, hela bostadsfixeringsboomen var 00-talets boom-boom-boom. Ni kan historien. Om inte så får ni ett kort utdrag här ur ett par texter jag skrev under 00-talet:

Expressen Kultur 22 april 2003: I Stockholms nästa nya ”stadsdel” Liljeholmen  fortsätter byggandetav den senaste stadskaraktären i svenska städer: semesterorten. På framtidsbilderna från Liljeholmskajen strosar kvinnor med sommarklänningar och solglasögon, papporna windsurfar, barnen har cyklop och snorkel. Grisfest, någon?

Expressen Kultur 13 januari 2006: – Vi måste sluta skämmas för att vi tjänar för mycket, vi tjänar för lite, säger Robert Taflin, PR-ansvarig på fastighetsmäklarfirman Notar från scenen på Nacka Factory. De tusen fastighetsmäklarna i den fullsatta salen på ”Mäklar Mässan” applåderar.

Men varför plogar jag nu i dessa gamla fåror. Jo för att jag kan ha sett slutet, eller det som borde vara slutet. Idag på twitter, via bland andra Kalle Dixelius och @pellet, har en copy från NCC vandrat runt. Den beskriver en helt vanlig dag för en boende i det nybyggda Tobaksmonopolet, han ska ge sig ut och springa, hela texten finns här, men här är två utdrag:

”Jag stänger av klockan, sträcker på mig diagonalt och bestämmer mig i ögonblicket för en joggingrunda i den härliga morgonen. Jag slänger benen över sängkanten. Golvet känns skönt under mina fötter. Den släta parketten brer ut sig genom rummen och jag insuper den härliga känslan av nytt och fräscht.”

”Jag hoppar först lite på stället och sen sätter jag fart. Morgontrafiken börjar så sakta att komma igång och jag ser mig ordentligt för när jag korsar Ringvägen. Morgonen är sval och skön och munnen avger små rökmoln när jag andas. Jag ler för mig själv, jag känner mig fri att göra vad som faller mig in, det är den stora fördelen med att bo så centralt tänker jag, men ändå med närheten till naturen.”

Lägg nu den där texten som lyckas innehålla alla fyra årstider samtidigt intill det här klippet från presentationen av den nya stadsdelen Västermalmsstrand i Stockholm som jag fick från Pär Eliaeson på tidskriften Kritik, och vi har vad som måste vara en slutpunkt. När lögnen blivit så stor att ingen kan tro på den längre.

Annonser

2 svar

  1. Väl bekomme!
    Jag har tidigare noterat ditt horn i sidan till mäcklare. Visst är dom (över)tydliga tecken för vår (obehagliga) tid, men jag gillar dom (lite). Det är viktigt att ha ett utvecklat förhållande även till livets (och samhällets) mörka sidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: