Hotbilder

Allt nytt är ett hot mot något gammalt. Nerladdningen är ett hot mot skivindustrin så som den har sett ut. Häromdagen satt jag på en mycket stor balkong i en nybyggd lägenhet. Det var otroligt skönt, nästan som en trädgård. Men det fick mig också att fundera. För den senaste tioårsperioden är en av de tydligaste arkitektoniska förändringarna just balkongernas storlek.

Promenerar man i Hammarby Sjöstad eller andra nybyggda stadsdelar blir man varse detta. Och med större balkonger på lägenheterna blir den enskilda lägenheten i flerfamiljshuset vid gatan mer och mer lik ett radhus. ”Radhuskänsla” är också ett av de mer positivt laddade orden i mäklarannonserna. Det här kan i sin tur sinnebära att gatulivet minskar. Man behöver inte lämna balkongen. Men, om man drar vidare analogin med skivindustrin, så kan det ju i den bästa av världar också innebära att de som präglar gatulivet måste bli bättre på sitt jobb för att man ändå ska orka ut från lådvinet och jättebalkongen. Om man ser på de uteserveringar som byggs nuförtiden så kan man nästan ana att de redan har börjat. Stora soffor, värmeaggregat och sandstränder eller storbildsteve. Men är det bra?

Ta fotbollen. Stora platta teve apparater, nya kameravinklar, större tillgänglighet, förstärkt ljud, har förstärkt och förenklat fotbollsupplevelsen och kanske lockat många att stanna hemma. Men om man nu ser på de nya arenor som byggs så gör de allt för att just stärka upplevelsen, tätare arenor, större närhet. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi har förstärkt ljud på fotbollsarenorna. Vill vi ha det?

Så min inledande tveksamhet till balkongerna, minns talet om hur små lägenheter innebär ett bättre stadsliv, kanske är felaktig. Det kanske bara innebär att vi får städer som försöker vara bättre på att vara städer. Med risken då förstås att de blir bilder av städer istället, en sorts kulisser. Förstärkta städer. Det är en möjlig hotbild.

Annonser

3 svar

  1. Så…vad är kontentan? Hur undviker vi att städerna blir bilder av städer? Det är inget nytt att vi drar in en stor del av de aktiviteter vi tidigare fann i en offentlig lokal till hemmet. Hemmabio, hemmabar (ja, denna plåga lever än, om än en tynande tillvaro) tv-shop etc. Allt under den väldigt amerikanska parollen ”In the comfort and privacy of your own Home”. Och hur mycket vi än förnekar vårt inflytande av amerikansk kultur så drar den långsamt en våt filt över det urbana samhället. Att vi vill ha större balkonger är ett utmärkt exempel på detta. Varför gå ner till parken och ligga i solen eller ta till kvarterskrogen för att sitta på trädäck? Du kan till och med köpa hem en kock för en kväll som lagar middagen och serverar, medan infravärmen håller axlarna ljumma.

    Den springande punkten är naturligtvis: Vi ska gå ut för att vi VILL. För att det finns något i staden som är oersättligt. Eller åtminstone av så hög kvalitet att vi kan tänka oss att sätta oss på pendeltåget eller bil/cykel i 20 min för att ta del av det som finns där ute, inte här inne. Det är staden som ska locka dig dit, inte du som ska tvingas ut för att det är så trångt hemma. Vi lever ju i vilket fall som helst en allt större del av dagen på en yta av ca 1,5 m2 framför datorn. Så spelar det mindre roll om man har ett vardagsrum som är 20 eller 40 kvm. Eller om balkongen är fransk eller har ”radhuskänsla”.

  2. Hmm…intressant, har varit inne på samma tankegångar själv, vilka jag tänkt utveckla vid tillfälle. Kanske borde ta och plita ner dem över tangentbordet inom sinom tid…

    Själv är jag på det stora hela positiv till stora balkonger av skäl som jag skall återkomma till – och undrar mest för i hela fridens namn de inte kommit tidigare än nu för att stanna!

    Mvh
    Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: