Skevhet i vardagen

Studio 3, olifantsvlei, förskola Johannesburg

Studio 3, olifantsvlei, förskola Johannesburg

Där jag bor slår man varannan månad upp en ny barackförskola för att möta den nya mängden barn. På tillfälliga bygglov inhyser man barnen och håller tummarna för pedagogiken. Man kan undra varför ingen funderar över hur de där nya husen och platserna ser ut. Så när jag stöter på projektet Olifantsvlei i Johannesburg i den nyutkomna boken ”Play all day – design for children” blir jag fascinerad. Just det, så kunde man tänka också. Här är en förskola där utsida och insida tycks byta plats ibland. Där rörelserna inte är de man förväntar sig. Och allt tycks gjort på ett enkelt sätt. Det är inte budgeten, det är viljan att vrida och vända lite på tankarna. En mer sofistikerad variant finns i Tokyo, i Fuji Kindergarten, där man byggt en förskola med halva lekytan på taket (även i Olifantsvlei kan man klättra upp på taket, en rimlig önskning för varje barn), i form av en sorts trävelodrom, med repstegar direkt upp från rummen till taket.

En av fördelarna med att låta förskolor, dagis och lekplatser bli innovativa platser är att man slipper den där ständiga upplevelsekulturen på söndagarna inställningen som ligger som en våt utflyktsfilt över familjer idag. Man måste inte ge sig iväg till Kolmården/Junibacken/Astrid Lindgrens Värld/Tekniska museet för att se något fantastiskt, för det fantastiska har slagit sig ner i vardagen.

Annonser

2 svar

  1. Jag var med min son idag på sin första dag i en av dom barackerna.
    Får väl hoppas att barnen inte har samma bild av vad lekfull arkitektur är, det var ju ofta ganska oväntade platser man tyckte var fantastiska när man var liten. Dorte Mandrup har väl även gjort ett ganska spännande dagis, har jag för mig http://www.dortemandrup.dk/projekt_skanderborggade.htm

  2. Det är jättefint. Och visst de där fantastiska platserna man älskade när man var liten, när man återvänder nu så kan de ju tyckas väldigt, ja torftiga. Men det skadar väl inte att försöka lite mer än barack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: