Indisponerad i drömhemmet

Den moderna familjen i det moderna huset började på 1960-talet lämna den där idén om boendet som bara en funktion bland andra. Bostaden skulle kunna vara något fantastiskt, något att drömma om. 1963 gav Allt i hemmet ut boken ”Villan vi drömmer om”. När det verkligt moderna Sverige ska förverkligas på 1960-talet så ska barnen ha egna rum och plats ska ges för nöje, avkoppling och avskildhet. I ”Villan vi drömmer om” ser man till och med en fördel med ett extra gästsovrum eftersom ”dit kan den dra sig tillbaka som känner sig trött eller indisponerad under en festkväll”. Sådana där fester har aldrig vi hemma. Hade man det då, 1964?

Mer godsaker ur ”Villan vi drömmer om”, som på något vis då ger den soliga sidan av den urspårade vuxenfesten, kanske visar just det där glappet mellan dröm och mardröm som givit bränsle till så många filmer om just 1960-och 70-talets villa liv. Ice storm, American Beatuy, Mad Men, Revolutionary Road:

”En vänlig sol lyser ständigt över det vackra lilla huset, rosorna blomma och en lycklig familj sitter ute på tomte och njuter av livet. En banal bild som vi ofta möter i huskataloger och annonser. Just så banal som våra egna drömmar brukar vara när vi längtar efter en egen villa – samtidigt finns det ett smått förtjusande drag av svensk ljusblå romantik i bilden. Naiva önskedrömmar? Kanske det. Inget ont i det bara man står stadigt med båda fötterna på jorden den dag de skall förverkligas”.

För att sedan bli ”indisponerad” på festen på lördag, när fötterna för ett ögonblick lämnat jorden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: