Trycksvärta och marmorgolv

stromparterren-1841

1862 var Strömparterren i Stockholm den givna platsen att vara på för den nymornade urbane svensken. På sommarrestaurangens uteservering i vattenkanten återfanns en sidenstassad fin fröken intill en vadmalsklädd nyanländ dalkulla, en elegant dagdrivare med gott om pengar liksom en trälande arbetare, här satt poeterna och konstnärerna vid samma bord som kritikerna.

Men det var de unga tidningspojkarna som gjorde den här platsen urban, menade en besökande dansk skribent. De som drev emellan borden och sålde färska tidningar och slungade ”politikens och dagens debatt och skräp in i aftonens och punschens fredliga dröm”.

Alltså ingen urbanitet på bara lättja och närvaroplikt vid det för tillfället hetaste stället i storstaden, det är först när debatten, tanken, inte minst skräpet, och trycksvärtan kastas in i konsumtionen som det blir urbanitet. Stadshistorikern och funktionalisten Gregor Paulsson beskriver det i sitt trebandsverk Svensk stad: ”Att huvudstadens lättrörliga borgerskap fick sitt blad direkt från tryckeriet till bordet på Strömparterren ger en god bild av den politiska atmosfär som i så hög grad satte sin prägel på livet”.
Idag står vi, vad den svenska urbana karaktären anbelangar, oftast med endast den där lättjefulla drömmen. Ingen trycksvärta, bara blanka blad, uteserveringar och hala gallerior. En närmast sedelärande bild av detta gav Johan Klings i sin debutfilm ”Darling” förra året.

I förra söndagens Expressenanka betraktar ankan (aka Nisse Schwartz) nätet som ett torg och konstaterar att ”om alla ska ta del av vad alla säger på torget blir det knappast tid över för något annat än att ständigt befinna sig på torget”. En sorts uteserveringskultur på nätet, babbel babbel, ljummen öl i plastglas, stadsfestival, men ingen eftertanke.

Man bör, om jag förstår ankan rätt ibland ta sig hem för att ”skriva essäer ”och tänka en smula, innan man åter ger sig ner på torget för att samtala och mötas.

Man kan å andra sidan kanske inte skylla torgets eventuella misslyckande på torget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: