Framtidens stadsbygd i krisens spår

I vissa delar av Usa har man kunnat konstatera att det i villaförorterna som den etniska diversifieringen finns, alltmedan storstädernas inre stadsdelar homogeniseras. Den karaktär som en gång tillskrevs städerna, smältdegeln, har hamnat i förorten. Enligt en artikel i The Economist från i våras  flyttar sedan länge ett ökande andel av homosexuella (sociologen Richard Florida brukar tala om ett ”gay index” för att ta reda på om en stad är en kreativ plats, men han hatar förorter) liksom etniska minoriteter till suburbia. Och man konstaterar också att ”Los Angeles bästa dim sum restaurang finns i den stora kinesiska förorten Monterey Park”. Med den här ökande diversifieringen har villaförorterna också fått del av en ökande brottslighet, och menar vissa, en sämre social sammanhållning.

Nu rasar många av de här villaförorterna samman i den ekonomiska krisen, som jag har skrivit tidigare. Och som Håkan Forsell konstaterade i Dagens Nyheter för ett tag sedan så  är det så att ”65 procent av de svarta husägarna sitter på avsevärt dyrare lån än vita som köpt hus vid samma tillfälle, och att hus utmäts eller säljs på exekutiv auktion fyra gånger så ofta i stadsdelar som har svart majoritet.”

Frågan är vad det är för villaförort, och stadsbyggande, som reser sig ur spillrorna av bilindustrins havererande, klimatkrisens ständigt tilltagande allvar, finanskrisen och i Sverige också i hög grad byggbolagens kris. Det kan vara en helt ny typ av stadsbygd i vardande. Men vilken?

Annonser

Ett svar

 1. Hej Dan

  Lite off topic men kanske ändå inte. Det skulle vara spännande om de här områdena med tiden blir ”befriade” från alltför hård kommersiell styrning.
  I ett första läge skulle det betyda att i och med att marken och fastigheterna anses ha lågt värde och att de som då bor där är de som inte har råd med andra mer snajdiga bostäder vilket gör att de inte är lika intressanta som konsumenter – m a o köpcenter och annat flyttar inte dit utan snarare därifrån.
  Kvar kanske blir en blandform av boende där man sköter sig själv lite mer – i början av nöd, men så småningom av hävd.
  I utkanterna av Osaka såg jag områden som var oerhört tätbebyggda men där man något närmre centrum såg butiker, parkeringar etc mellan bostäderna så var det något annat som gällde längre ut – odlingar. Varje plätt som inte var bostadshus var en uppodlad. Och jag menar, Osaka är inte landet direkt. Inte ens utkanterna.
  Så ett nästa steg skulle kunna vara att folk som vill bo mer ”okontrollerat” men ändå inte på landet kanske söker sig till dessa områden. Varpå det gamla vanliga sker – försäljande företag får vittring på nåt behov, flyttar dit, markpriserna går upp etc. etc.

  Jag skulle gärna se en bloggpostning eller artikel eller nåt om följande ämne, som berör ovanstående: vad händer med allemansrätten när staden breder ut sig? Hur många kvadratmeter allemansrätt försvinner årligen pga stadens utbredning? När upphör allemansrätten – var i gränsen mellan land och stad? Vad säger lagar och förordningar? Finns en urban motsvarighet? Bör och ska det finnas? Hur kan t.ex. miljöpartiet missa detta – borde man inte kunna räkna ut värdet på den ”fria” mark som försvinner och ”skatteväxla” när allemansrättsreglerad försvinner?

  Jaja, många frågor men det är ju så väldigt intressant detta.

  Urbra artikel i Expressen förresten, om Virtanens bok – journalistik är alldeles för sällan personligt engagerad. Där finns ju uppslag till en hel artikelserie – varför skyddas byggföretag av lagar/försäkringar men inte du? Hur mycket kunskap och juridik ska man som enskild individ rimligen behöva sätta sig in för att genomföra t.ex. ett bostadsköp?

  Keep on.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: