Lillan och Klas

Stadsbeskrivningar i böcker kan kanske bli ett tema framöver i bloggen. Om inte annat för att få delge den första, även om det skulle bli den sista, den är från Klas Östergrens ”Fantomerna”, och avhandlar Lilla Essingen i Stockholm.

”Lilla Essingen var en av världens största banditöar på sin tid. Det sas i folkmun att Lilla Essingen slog världsrekord vad gäller folktäthet, självmord och skilsmässor och det var ingen som satte det påståendet i fråga. Lilla Essingen var Sveriges och kanske Europas eget Manhattan. Lilla Essingen var ett funkisghetto som fostrade fullfjädrade smågangsters som vält omkull korvkiosker, slog in fönsterrutor till Konsumbutiken, sniffade thinner i portuppgångar, slog ihjäl igelkottar, centrifugerade katter, eldade upp vindskontor och våldtog varandra. Det var ett glatt gäng ligister som häjade på Lillan. Papporna satt på ölsjappen och drack pilsner och tog sig skrålande hem på nattkröken med lyktstolparna som kontroller i ett slags lokal desorientering. Mammorna grät och grämde ihjäl sig”

Det är ju en ganska sorglig beskrivning, om än något romantiskt återgiven. Och Klas Östergern säger i intervjuboken som Stephen Farran Lee gjort att ”Lilla Essingen var både tryggt och otryggt, för det rådde en ganska brutal stämning grabbarna i mellan”. Och om att det gick illa för många av hans vänner där. Och alla trista öden i trappuppgångarna. Men han berättaar också om en sorts sammanhållning, ideella krafter som ”Hemsystrarna” som hjälpte kvinnor som övergavs av sina supande män.

Lilla Essingen idag. Något helt annat.

"Allrummet passar lika bra som master bedroom eller ateljé." Från mäklarfirman Bjurfors.

"Allrummet passar lika bra som master bedroom eller ateljé." Från mäklarfirman Bjurfors.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: