Svensk stad, Ica, köttfärs och historiens återkomst

Det är nu ett år sedan den stora Ica-skandalen, med köttfärsen. Jag sitter och läser Gregor Paulssons trebandsverk ”Svensk stad”, med underrubriken liv och stil i Svenska städer på 1800-talet. I kapitlet om Arbetslivets miljö visar det sig att Ica inte var först med att gena i kurvorna för att tjäna lite stålar.

”Slaktarna bodde i städernas utkanter, varifrån de körde in med sina saluvagnar till toget. Att handeln med livsmedel på detta sätt kom att omhändertas av en ny och mindre kapitalstark befolkningsgrupp fic sin stora betydelse däri, att de tekniska förbättringarna för hygien och butiksutrustning först sent kunde tillgodogöras. Man kan uttrycka sig så, att det ständiga intresset hos konsumenterna av låga priser – som ju delvis kunde tillfredsstllas genom att handeln skedde från provisoriska bodar och stånd – motverkade hygienens fordringar.”

De provisoriska bodarna som sin tids prispressare. Men med den skillnaden att handlaren inte längre kan sägas tillhöra en ”mindre kapitalstark grupp”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: