Hejdå, mäklarlyx och stadsjeepar!

Så här skrev jag i Sydsvenskan för snart ett år sedan, tillfrågad om en nyårsönskning:

Heminredningens död. På Sveriges största mässa för hem och inredning, Hem och Villa-mässan 2007, stod ett självspelande piano omgivet av Brutus Östlings fotografier av örnar. På Hem och Villa-mässan 2008 kommer örnarna att ha slagit klorna i det där pianot ungefär som kompositören Karl-Erik Welin i sin ”Sista pianoafton” på Moderna museet 1968. Welin sågade sönder ett piano med motorsåg. Vid spillrorna av det självspelande pianot kommer vi att se en gråtande och förvirrad makeover-generation. Mäklarbranschens kollaps. Varje uppgraderad folkhemsförort har de senaste åren fått en egen liten mäklarbyrå. Pojkar med för stora kostymer och flickor med knut i nacken låser sina stadsjeepar med ett fjärrtryck på nyckelknippan och kliver in till nya miljonbud på det lilla kontoret. Om yuppien var förra högkonjunkturens omslagspojke är mäklaren dennas. Men det vänder nu. Det slutar plinga in bud-sms på mobiltelefonerna. En av vår högkonjunkturs stora gåta är: Varför ska mäklararvodena stiga när priserna gör det? Arbetar de mer? Svaret 2008 kommer att bli: För att vi ska kunna se på hur provisionen sjunker till noll, och hur stadsjeeparna krymper till busskort.

Nu har jag uppenbarligen besannas, enligt en artikel i Di. Där läser jag: ”Många har säkert satsat på fina lägenheter och jobbat på flådiga kontor i Stockholms innerstad. Alla har säkert inte sparat när det gått bra och det blir tufft för dem nu. Förra krisen blev flera tvingade att byta jobb, vissa körde taxi eller fick vara fastighetsskötare.”

Mer om döende dandyer här.

Och om mäklare skrev jag i Expressen i januari 2006 under rubriken ”Är taket nått?”.

Annonser

2 svar

  1. Även en blind höna kan finna ett korn.

  2. […] nyligen presenterade Toyota sin nya bil iQ. Det här är inte alls som stadsjeeparna med sin nyrika vulgärdesign. Här är bilen som en ipodassesoar, det lilla i:et är ingen slump. Men iQ är inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: