Samtidslexikon 3

Vivallateoremet: Det som säger att vanligheten bor i radhus, precis som Svensson, Svensson (som bor i det fiktiva radhusområdet Vivalla i Örebro, eller Vivalla finns men inte radhusen). Det är nu inte längre sant. Men i film- och tv är det fortfarande en gångbar uppfattning. Vanligheten har sedan länge övergivit hus som ser likadana ut. Vanlighetens bostadsområden ser, som jag har varit inne på, ut som startfältet i en melodifestival.

Semesterpark: Den första svenska kan ha varit Skara Sommarland. Den har nu inte fått så många uppföljare i Sverige. Nu ska det dock byggas en ”storstilad semesterpark i Oskarshamn”, där det enligt uppgift ska finnas ”1200 semesterbostäder, ett stort badhotell och en strandpark, ett stort badland inomhus, en multihall”. Förutom att här finns många nya intressanta ord, som badland och multihall, så har vi här en svensk tolkning av semesterparadiset som låter om en belgian blue variant av den gamla campingplatsen. Också just den gamla campingplatsen Kronocamping i Båstad satsar nu under sitt nya namn First Camp Torekov på att bli ”västkustens och Skånes främsta semesterpark”.

Annonser

Ett svar

  1. Semesterpark, eller varför inte semesterby? Det stämmer att vi på First Camp Torekov tittat på dessa ord, för begreppet campingplats omfattar egentligen inte allt det som finns på de mest utvecklade och mest moderna ”destinationerna” med såväl camping- som stugboende. Campingplatserna har blivit alltför disparata, och det behövs fler begrepp för att beskriva vad som är vad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: