Samtidslexikon 2

Mjukglasstad: En stad som inte erbjuder något annat än en sorts pastellfärgad förströelse att strössla omkring i om sommaren, och under vintern blir lika omöjlig som glass. Exempel: Trosa, Sigtuna, Hjo. Det finns städer som blir mjukglasstäder om sommaren, där människor kryper fram som slöa getingar på gågatorna om sommaren, men som ändå överlever in i hösten och rentav blir bra: Visby, Eksjö.

Fästingstad: En stad med ett mycket litet centrum men ett enormt omland (mest bestående av villaområden eller köpcentrum av olika slag, samt trafiklösningar). Det enda som växer är kroppen, huvudet fortfarande knappnålsstort. Exempel: Linköping, Västerås. Allt fler städer riskerar, eller riskerade åtminstone fram till klimat och finanskris att förvandlas till fästingstäder. Såsom Lund och Malmö.

Tack Gustav för hjälp med orden.

Annonser

Ett svar

  1. […] Nästan alla bilder jag har sett från Dubai har varit skylinebilder, de visar någon sorts Manhattan skyline för 2000-talet. Och så har man sett de konstgjorda öarna md lyxvillor. Men på den här bilden syns det enorma omlandet av vad som ser ut som låghusförorter. Stadskärnan ser här ganska smal och liten ut. Typisk fästingstad. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: