Offentligt bostadsprojekt prisat

Årets Stirling award i Storbritannien gick till ett bostadsprojekt, och dessutom ett som är offentligt och inte privat byggt. Det är första gången bostäder får priset och närmast sensationellt att det offentliga byggandet i Storbritannien lyckas vinna ett prestigefullt pris. Men kanske är det bara ännu ett tecken i krisens spår, nu sägs det att hyresrätten är på väg tillbaka, och i Stockholm har politikerna nu stoppat all omvandling av bostadsrätter.

”Today, the big architectural concern in Britain is decent housing, and to their credit the Stirling judges have plumped for one of the very best schemes Britain has to offer, skriver Jonathan Glancey i The Guardian om priset.

Och detta bästa är alltså gjort av allmännyttan. Det skulle kunna gälla också för Sverige. Vi får väl se när vår motsvarighet, Kasper Salin-priset, delas ut den 14 november. Så vitt jag kan se så har ett kommunalt bostadsbolag fått Salinpriset nämligen AB Bostäder i Borås för kvarteret Nielsen, Hestra parkstad, Borås 1992. Då i början av 1990-talet, 1991, byggdes det 29 220 nya hyresrätter i Sverige, år 2007 var motsvarande siffra 8865, enligt SCB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: