Svarta måndagar och vita städer

Tre svarta måndagar på raken. det är nästan mer än vad man klarar. Man kan ta sin tillflykt till fiktionen, och lära sig något nytt. Jag läser på bloggen Fantastic Journal om den senaste Batmanfilmen och Gotham City att Gotham gått från att vara en mörk och dystopisk plats till att ha blivit en ljus och dystopisk. Så här skriver man:

”The architecture throughout is clean-cut and corporate. The city may not be exactly friendly, but it is familiar, no longer anything to be scared of.”

Och som en koppling till det egna hemmet och de svarta rubrikerna, det är inte i mörkret som faran lurar det är här, precis här, där vi förut var så trygga, mitt i designen:

”The film suggests that it is impossible to design out darkness. It is a product of our own desire, and a nightmare lurking in the same places that also give us comfort.”

Om man till den här texten lägger den här filmen om hur amerikanska villaförorter överges och hur hemmen rensas på de efterlämnade prylarna, om hur polisen rycker ut för att rensa de övergivna poolerna för att inte Nilen viruset ska sprida sig, så är man något på spåren. Något att ta med sig in på helgens Hem och Vilamässa i Stockholm.

Annonser

Ett svar

  1. […] rasar många av de här villaförorterna samman i den ekonomiska krisen, som jag har skrivit tidigare. Och som Håkan Forsell konstaterade i Dagens Nyheter för ett tag sedan så  är det så att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: