Melodifestival i arkitektur

Vilka arkitekturstilar skulle ställa upp om det fanns en melodifestival för arkitektur. Om man satte hus på scenen och lät folket rösta. Tre stilar är givna: rullgräsarkitekturen, lådvinsarkitekturen och stockrosarkitekturen.
Rullgräsarkitekturen har torkvinda, studsmatta och trädäck. Stilmässigt kan den röra sig brett från någon sorts nyfunkis till Sundbornknätofs. Återfinns oftast i skogarna eller på slätten. Motståndslöst uppförda, bilberoende.
Lådvinsarkitekturen är vatten- och stadsnära, har stora balkonger och fönster mot en evig sommar. Helgdag är nyckelordet, lådvinet behöver aldrig återförslutas, därav dess framgång. Språket är mäklarannonsernas uppskrivade, insmickrande, prylfixerade.
Stockrosarkitekturen har en hårdgjord yta på framsidan ända fram till den putsade fasaden, husen ska harmoniera med varandra kring en gata, men kan i övrigt ligga på vilken åker som helst. Husets baksida lånar inte sällan sitt uttryck från rullgräsarkitekturen. Det är som en ohederlig allians mellan förortsvillan och Visby. Drejade krukor och klotgrill.

Vill ni läsa mer om melodifestivalen i arkitektur läs min korta text om kataloghus i det nya numret av Filter, ute nu.

5 svar

 1. Du glömde Byastenen. Ett livsviktigt materiel i alla Stockros- och Lavendeltyngda trädgårdar. Byastenen – trädgårdsarkitekturens svar på ett par stentvättade jeans. Tumlade, lagom nötta och i många nyanser av gulbrunt.

 2. Tack Anders. Som ett hårdrocksband som börjat spela på finlandsfärjor.

 3. Klart kul och skarpsynt – arkitekturerna känns igen!

  En gång i tiden skrev jag ju ett inlägg om din östermalmska kioskartikel. Det blev så att den kom upp igen, nu som ett exempel på sagostil eller litterär stil, eller som jag kallar det panoramastil, i kvällstidningar.

  För den händelse du är intresserad är länken denna:

  http://www.påsvenska.se/2008/09/23/panoramastil-eller-hur-kerstin-ekman-paverkat-kvallstidningsjournalistiken/

  Allt gott!

 4. Kul. Verkligen. Panoramastil, det ska hädanefter bli min målbild.

 5. […] länge övergivit hus som ser likadana ut. Vanlighetens bostadsområden ser, som jag har varit inne på, ut som startfältet i en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: