Nya kartor, nya vägar

När kartorna blir nya blir också vägarna det. En av de största förändringarna i hela den sociala revolutionen på nätet handlar just om hur kartorna ritas. Och ritas om. När jag stöter på en sajt som bikely.com blir jag helt salig, även om de flesta beskrivna vägarna inte ligger i min närhet. Det är själva vägsamlandet och kartberättandet som är saliggörande.

Samma sak kan man känna inför den briljanta tanken bakom googles transit-variant som ger tips på hur man tar sig kollektivt på bästa sätt i bland annat polska Bialystoc. Det intressanta här är när den officiella kartan, som tidtabellerna är en del av, blir social. När det läggs någon sorts subjekt in i den så auktoritära kartboken.

Och de som lägger upp en sajt där tågresenärer i Europa kan presentera de bästa resrutterna för det helt oöverskådliga europeiska tågsystemet, en sorts digital Thomas Cook timetable med tips och kommentarer i marginalen (om de fantastiska trekantiga smörgåsarna i Lvov, eller nåt), blir i alla fall mina hjältar.

Annonser

Ett svar

  1. tack för tipset om bikely! ska användas flitigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: