De höga husen och de låga

Nu ska jag göra en Jane Jacobsk iakttagelse, det vill säga använda platsen jag bor på för att försöka förstå och förklara en sak. Jag bor i ett sexvåningshus, intill vårat hus ligger tre andra sexvåningshus, och en slinga med trevåningshus. Jag har kunnat konstatera en sak när det gäller sexvåningshusen och trevåningshusen. Det sociala livet är mycket större i de lägre husen.

Vi i de höga husen känner nästan inte varandra, vi hälsar i trappuppgången, men inte så mycket mer. Men i och intill de låga husen är det sociala livet mycket större. Det kan bero på flera saker. Men en av de viktigaste, tror jag, är att det de har många entréer mot gatan. Om de kommer ut från sitt hus är chansen mycket större att de ska stöta på någon som kommer ut från en av de andra portarna. Livet ut mot gatan är helt enkelt tätare.

Det finns kanske fler anledningar. Som att de inte har hiss, att trapphusen är kortare, att lägenheterna är större så att det bor fler barnfamiljer där, som kanske är mer intresserade av att socialisera än den där argsinta damen i vårat hus som välter barnen när hon stormar fram.

Annonser

4 svar

  1. Ska man se det som att du föredrar låga hus istället för höghus/skyskrapor? 😉

  2. Egentligen inte. Bara att olika hustyper skapar olika sociala sammanhang. Den där tanken om man kan bygga en stad på höjden och få en skyskrapa att fungera som en sorts vertikal boulevard tror jag inte riktigt på, det fungerar inte på samma sätt vertikalt som horisontellt. Själv kan jag gilla den sortens anonymitet som finns i det höga huset, och samtidigt som jag kan bli lite avundsjuk på det där sociala livet de verkar få tillgång till nere i de låga husen.

  3. Ryck upp dig, Dan. Arkitekturdeterminism enligt Rådberg och Söderlind är du för klok för. Vi kan inte skylla ifrån oss på husen, det är sånt barn gör.

  4. Jag är väl ett barn då. Hellre det, om man så säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: