Stadsdesign istället för form och design

Jag skrev en artikel om förslaget att lägga ner Arkitekturmuseet i Expressen häromveckan. Bakgrunden till förslaget går att hitta tio år bakåt i tiden när det så kallade Handlingsprogrammet för Arkitektur, form och design kom. Då slog man fast att de tre områdena hörde ihop. Man skulle kunnat sagt Arkitektur, miljö och ekonomi, eller vad som helst. Men det var just arkitekturens koppling till form och design som ansågs viktigast. Nu när Arkitekturmuseet möjligen läggs ner är det, helt naturligt, till förmån för en sorts form och designcenter.

Men det finns en relation mellan arkitektur och design som är värd att framhålla och det återfinns i det engelska uttrycket urban design, stadsdesign. Intresset för stadsdesign i Sverige har i stort sett inskränkt sig till att försöka bygga fyrkantiga kvarter i något som påminner om 1800-tals staden som vi känner den. Och det används nästan aldrig när man talar om att förändra gamla områden, utan mest när det på sant gammalt storslaget stadsbyggnadsmanér handlar om att lägga ut nya områden.

Men förmodligen är begreppet intressantare när det kommer till just förändringsprocesser. I ett forskningsprojekt (pdf här) om ekonomi och stadsdesign som bland andra arkitekten Lars Marcus håller på med undersöker de vilken betydelse för stadsdelen som själva stadsdesignen (gatornas sträckning, vägarnas längd) har för stadsdelens ekonomiska liv. De har hittills kunnat konstatera att en förort som Rinkeby har ett framgångsrikt ekonomiskt liv beror på att designen av stadsdelen gör det relativt enkelt och snabbt att nå centrum också från stadsdelens yttre delar.

Det här innebär om man tänker förändring att om man kan korta vägen till stadsdelens marknad så kan man också förbättra stadsdelens ekonomiska liv. I Stockholm är man helt besatt av att förtäta stadsdelar och bygga bostäder, så besatt att man sällan tänker strukturer, eller design om ni så vill. Det borde man göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: