Österrike tar över

Som av en olycklig slump är det Österrike som dominerar det offentliga rummet i Stockholm denna försommarhelg.

På Medborgarplatsen står en jättefotboll med texten Insbruck. Slakt- och saluhallsförvaltningen överträffar återigen sig sjäva när det gäller att upplåta offentliga platser till reklamjippon.

Österrikisk fotboll på Medborgarplatsen i Stockholm

I tunnelbanan kör det österrikiska flygbolaget Fly Niki (tidigare Lauda Air och ja det är skapat av den österrikiske Formel 1 stjärnan Niki Lauda) en reklamkampanj med en manisk vuxen variant på Kalles Kaviar Kalle.

Flyniki reklam i tunnelbanan, Stockholm

Den österrikiska författaren Stefan Schweig beskriver i sin bok ”Världen av igår” hur det var att växa upp i Wien kring förra sekelskiftet. Han skriver: ”Om jag försöker finna den lämpliga formel för tiden före första världskriget i vilken jag växte upp, hoppas jag vara som mest tydlig då jag säger: det var säkerhetens gyllene tidsålder”.

Jag har själv snott citatet från en text av historikern Håkan Forsell i en tidskrift jag en gång i tiden var chefredaktör för, Area. Och Håkan Forsell beskriver i artikeln sekelskiftets Wien: ”Säkerheten gällde även som undermedvetet rättesnöre för stadsmiljön i den habsburska metroloplen. Ringstrasse i Wien har söndagen som tillkomstidé. Här skulle man kunna söndagspromenera i en miljö som varken var framstegsfientlig eller revolutionär. Istället verkade Ringstrasse som en snitslad bana i ett utomhusgalleri där Historien visade upp sina traditionella former”.

Nu lever vi i en ny tid där säkerhetsbranschen är en av de snabbast växande. Och så bygger vi stadsdelar som Norra Station, Stockholm, som tycks ha söndagen som tillkomstidé och där Historien visar upp sina traditionella former.

Vi är på väg att bli Österrike. Bilderna ovan är bara ett första tecken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: