Vi tar för mycket plats

Läser i en ännu opublicerad debattskrift från Sveriges Arkitekter att ”sedan 50-talet har städerna (i Sverige) fyrdubblat sin markförbrukning per invånare”. Vi sprider oavbrutet ut oss med våra bostäder, vägar och köplador.

Drömmen om det egna huset är fortfarande så stark att enplansvillan på ännu en åkerplätt är idealet för de flesta. I dessa grilltider längtar många till den där trätrallen med bara himlen som tak. Och ska man anmäla en fara med längtan ut till villan så är det kanske inte den att den skapar frustrerade män, eller motsatsen, utan att den faktiskt är en längtan som skapar stort bilberoende och dessutom inte är det bästa sättet att använda produktiv åkermark.

Men drömmen lever. Och måste antingen förses med nytänkande vad gäller kommunikationer eller/och ett sammanhang där det finns någon form av täthet.

En annan fråga som man kan fundera över i det här sammanhanget är hur man får barnfamiljer att stanna kvar i staden istället för att flytta ut på åkrarna. Den aldrig sinande utbyggnaden av extern handel, med ökande bilresor som en av, är en direkt följd av att familjerna lever sitt liv i glesa förortsmiljöer. Om familjer lever inne i staden mår handeln där bättre. Det här är frågor och problem som blir tydligare i mindre och medelstora städer från typen Eskilstuna, Linköping, ner till Kävlinge och Kristianstad.

Eskilstuna växer med 1100 personer per år. Utkantstillvaron i södra Bergslagen har blivit en pendlartillvaro i Mälardalen. Med den förändringen kommer helt nya drömmar till Eskilstuna. Det känns därför upplyftande när jag träffar ett kommunalråd i Eskilstuna som planerar att köpa upp några gårdar på åkrarna utanför staden för att kunna förekomma den befarade explosionen av villor på åkrarna utanför staden. För att slippa bli sittande med ett okontrollerbart utglesningsscenario.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: