Därför kommer kraschen, snart

Träffar en god vän som arbetar som stadsbyggare. Han säger: ”Det byggs alltid mycket hotell och konferensanläggningar i slutet av högkonjunkturer”. Om det stämmer dyker vi snart ner i ett hål. För nu är det inte bara köpcentrumens tid utan också hotell- och konferensbyggandets.

Det finns fog för föreställningen om hotell och konferensbyggandet som en sorts imperiets sista excess. Just innan förra kraschen färdigställdes såväl World Trade Center i Stockholm, som Sheraton i Malmö.

Och finns det en häxmästare bakom denna vår tids sista klunk ur högkonjunkturskruset så är det G. Wingårdh, arkitekt. Han ritar nämligen de flesta hotellen här i landet. Som det nyligen invigda Clarion Sign i Stockholm, som det kommande i Hyllie (bild ovan) i Malmö, som passande döpts till mördarsnigeln, liksom Björntanden i Östersund, nu på gång.

Orsaken till att det just är hotell som blir den sista luften ur högkonjunktursballongen lär vara att just hotellbranschen samlar mycket pengar på hög under boomen, och börjar sedan bygga med de pengarna bara lite för sent. Det kan också vara därför det finns så många snygga hotell från slutet av Jazzåldern, de kan beskådas i den förnämliga boken Grand hotels of the Jazzage. Här finns Hotell Pierre i New York, började byggas 1929. Hotel Sherry Netherlands i New York, 1927. Hotel Lexington i New York, 1928. Miami Biltmore Hotel, Florida, 1926. Waldorf Astoria, New York, 1929.

Och från oktober 1929 föll allting. Depressionen hade börjat.

Och idag är det måndag. Det blir nog en bra vecka det här.

Uppdatering Tisdag: Jag sa ju det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: