Ingen människa är en köksö

Apropå en tidigare postning om ”livsstilsboende”, jag hittar ett citat av arkitekten och Bauhausgrundaren Walter Gropius som på något sätt kastar en sorts funktionalismens ljus över begreppet, eftersom man tycks tänka likadant i livsstilsboendet, men på något sätt formulerar det som ett individuellt val.

Gropius skriver, kring 1930: ”De flesta människor har likartade behov. Det är därför logiskt och ekonomiskt att dessa likartade massbehov tillfredsställs enhetligt och likartat. Det är inte berättigat att varje hus uppvisar avvikelser i fråga om planordning, exteriör, byggnadsmaterial och stil. Detta innebär slöseri och en falsk betoning av det individuella”.

Livsstilsboendet tycks fungera som en sorts marknadsfunkis.

Nu är kanske skillnaden att livsstilsbyggandet bygger den där likheten i mindre områden, stadsdelar som Liljeholmskajen i Stockholm eller Östra Hamnen i Västerås. Men det är sannerligen inte lätt att se någon skillnad på de två områdena. Den tycks inte större än skillnaden mellan två miljonprogramsområden från 1972. Lite nyare och vitare bara, lite större balkonger och närmare vattnet.

Eller kan det vara så att Gropius har fått rätt och att allt tal om individualisering av bostäder, om olika livsstilar, bara är kosmetika i slutändan: Fondtapeter, loftsängar och kanske en kudde som det står Tensta på i den vattennära bostadsrätten.

Ingen människa är en köksö.

Annonser

2 svar

  1. Nu blev jag nyfiken. Var finns citatet?

  2. Jag hittar det inte just nu. Återkommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: