Allt kan inte vara framsidor

I DN idag kan man läsa att ”Odenplan (i Stockholm) måste bli mer attraktivt”. Konsultföretaget Spacescape, som jag respekterar verkligen, har genom sina undersökningar visat att de flesta rör sig på den ena halvan av torget, den andra (den västra) är det lugnare på. Det är helt ok så långt. Problemet är slutsatserna som staden drar, att ”västra delen bara är en trist baksida”.

Vad är det nu med den här synen på fram- och baksida som inte vill försvinna från stadsbyggandet. Bara för att få rör sig på en plats är den inte dålig. Det brukar nog också Spacescape framhålla. Bakgatorna är stadens viktigaste platser. Det vet till och med Bruce Springsteen.

Om det nu är ganska folktomt på ena delen av torget så kommer lösningen från Exploateringskontoret som ett skott: ”Kanske handlar det om en restaurang eller kaféer”. Ja, kanske handlar staden om bara det. Själv tror jag att den lugnare, mindre besökta delen av torget fyller en funktion, men för att få syn på den måste man titta lite närmare ändå.

Och skulle man vilja göra något så ska drivkraften INTE vara att göra den ena delen likadan som den andra, utan dra isär de två. Allt behöver inte vara en framsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: