Är semestern vår enda livsstil?

I senaste numret av tidningen Situation Stockholm skriver Stefan Sundström om Skå Barnby (inte på nätet). Den nu nedlagda byn, fungerade som en sorts familjehem och uppfostringsanstalt med Skå Gustavs uppdrag att ”idiotälska” barnen. När nu byn är nedlagd ska där byggas ett ”livsstilsboende”. Och det är vid det ordet som jag fastnar.

För bara några veckor sedan annonserade företaget Viktoria Park i Malmö för sitt ”nya livsstilsboende” med en stor bilaga i Sydsvenska Dagbladet. Så här ska det bli att leva där:

”Skymningen faller mellan parkens träd. Du följer gången ner mot Victoriahuset. Inne i loungen är det redan liv och rörelse. Genom glasfasaden ser du kvällssolen färga kalkbrottet rött. Belysningen i utomhuspoolen är redan tänd och på avstånd hörs sorlet inifrån restaurangen”.

Här skulle de boende, som omnämns som ”affärsfolk”, kunna ”njuta av semesterlivets avslappnade lyx varje dag”. Allt placerat vid kalkstensbrottet i Limhamn. Och säger Unni Åström, VD, ”livsstilen skall förena inte åldern”.

Att boendet har gått från en sorts nödvändighet, och därmed delvis kommunal och statlig angelägenhet, till en livsstil och därmed en helt igenom privat angelägenhet är kanske den största förändringen i svenskt stadsbyggande de senaste 20 åren.

Men det är lite förvånande att det vanligaste svaret på en önskan om boendet som ”livsstil” är en sorts monokulturer. Viktoria Park kallar sig för ”resort”. Alla som varit på en resort vet att det är förutsägbarheten och homogeniteten som är det som präglar platsen. Det är vad jag brukar kalla lådvinsarkitektur. Arkitektur för lördagen och söndagen, arkitektur för undantaget, för semestern.

Varför kan inte livsstilsboende vara som en levande stad? Är inte det väldigt efterfrågat? Om man ska tro bostadsrättspriserna i storstäderna så verkar det onekligen så. Kan inte till och med en sorts osäkerhet, eller dynamik för att tala businessspråk, vara en försäljningsfaktor. Vågar bostadsbolagen hoppa på den oförutsägbara, lite bråkiga, levande, staden som koncept för nästa livsstilsboende? Jag tror att det skulle kunna bli en succé.

Eller är, och förblir, livsstil detsamma som semester.

Annonser

5 svar

 1. Det där är ju jätteintressant! Vilket märkligt ord. Victoria Park kallar sig ju Sveriges första livsstilsboende, men det visar sig ju om man googlar att det använts en hel del tidigare också, antingen om ”hästnära boende” som detta:

  Att bo en bit utanför staden, att se stjärnorna på kvällen, ha naturen och svampmarkerna inpå knutarna, nära till hästen och stallet, eller ha båtenvid någon brygga i närheten – är det intressant för dig?
  Ett Livsstilsboende är ett boende med mervärde. – nånstans utanför Stockholm har jag för mig.

  Det verkar ju handla om nåt slags individualiserat boende för en viss livsstil:

  En bogemenskap är ett boende med inbyggd vardagsgemenskap, inspiration och trygghet. Var och en bor i sin egen lägenhet och tillsammans med andra trevliga människor har man samtidigt tillgång till ett stort kök etc.- om livstilsboende i Hammarby Sjöstad för 40+ utan hemmaboende barn.

  Ett slags ökad segregering? Semesterbetydelsen fanns i en annons också:

  Välkomna till ett socialt livsstilsboende enligt internationellt koncept med full hotellservice – om lägenhet i Åre

  Sen till lite mer märkliga varianter:

  Utvecklingen går alltmer mot ett individualiserat boende. En ny typ av livsstilsboende på den svenska fastighetsmarknaden, är flygplansbyar. Boendeformen innebär att människor bygger sina villor med tillhörande hangarer runt ett flygfält.

  Den bråkiga staden: kanske bara blir kvar som livsstilsboende för bråkiga arkitekturjournalister?

  /Anna, som fått ett nyord…

 2. Tack. En sann ordboksmänniska har slagit till.

 3. Jodå. Sen fortsatte jag av bara farten och sökte i Presstext. Det första belägget jag hittade där var i en artikel av Gunilla Bandolin, slutet av 90-talet, där det användes som svensk term för ”gated communities”. Nu verkar ordet helt klart mer urvattnat i reklamspråket…

 4. Skaffa en nyordsblogg. Nu!

 5. […] människa är en köksö Publicerat april 6, 2008 av Dan Hallemar Apropå en tidigare postning om “livsstilsboende”, jag hittar ett citat av arkitekten och Bauhausgrundaren Walter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: