Jag har ingenting att göra

Det är möjligt att det där med tråkighet är något man omvärderar när man får barn. Egentligen tycker jag illa om meningar som slutar med ”när man får barn”. Men ibland kräver retoriken sina offer. I alla fall, när jag ser på barn som har tråkigt så vet jag att de kommer att komma på något. Om jag låter dem. Det är en visdom som många, från Kristina Lugn till Hillary Clinton, har delgivit omvärlden. Och alla som vuxit upp i, säg Grängesberg, vet det också. Förr eller senare startar man ett band.

Vad jag menar är att stadsbyggare gärna tänker på hur man bygger städer på ungefär samma sätt som SVT tänker när det gäller Melodifestivalen. Som Erykah Badu sammanfattar det i öppningsfraserna på sin nya skiva: ”More action, more excitement, more everything”. Det ska blandas, det ska ligga kaffe latte ställen på varje hörn, det ska vara LEVANDE (som om det fanns några andra döda stadsdelar än kvarteren på kyrkogården). Som om själva tråkigheten var ett misslyckande.

Är det någon mer än jag som längtar tillbaka till en slätkammad Lennart Svan och tolv pastellfärgade tävlande?

Så motiverar jag ibland, för mig själv, det faktum att jag valt att bo i en förort som ibland kan tyckas som själva definitionen på tråkigt. Så här års inga andra färger än brunt och grått, ett centrum som knappt klarar livhanken, dunket från fritidsgårdens replokaler.

Men å andra sidan. Jag vet ju också att jag bara behöver sätta mig på den där tunnelbanan jag ser från fönstret när rastlösheten sätter in. Så jag kommer nog inte att flytta till Grängesberg. Men det finns de som menar att jag gör fel där.

Annonser

2 svar

  1. Att något är tråkigt har nog väldigt lite med platsen att göra egentligen. Det är en okontrollerad attityd till det temporära och ändliga rummet. Snart glöms det bort.

    Ändå vill jag slå ett slag för dessa tråkiga moment i livet. Det är då uppmärksamheten inte har något uppslukande att cirkulera kring och funderingar och filosoferande kan ske; kort sagt kontemplerandets moment. Dessa tillfällen kommer till mig även i ett land som Mexiko som är väldigt långt från den svenska förortens gråa och bruna.

  2. Det är förmodligen helt sant. Men icke desto mindre så utpekar inte sällan platser som den här brungrå som just tråkiga, och det alltid för att säga ”gör om den!”. Mitt svar på det är: vad är det ni längtar efter att det ska vara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: