Rätt sak på fel plats

Jag ser tre poliser bötfälla några dragspelare vid Björns Trädgård i Stockholm. De har spelat olovligt. Ett par hundra meter söderut stöter jag på en annonstavla med texten ”Affischplats Stockholm”. Här kan de som i vanliga fall affischerar på elskåp eller husväggar affischera helt lagligt. Det är ganska ont om plats, men platsen finns. Tillhandahållen av staden i viljan att få ordning i oredan, och samtidigt kunna ”sätta in en rad åtgärder in för att minska den olagliga affischeringen och skapa en renare och vackrare stadsbild i hela staden”

Två kontrollbehov i staden Stockholm. Förbjudna spelmän och tillåtna affischer. Men man tänker fel här. Spelmännen borde få en anvisad plats där de får spela, affischerna däremot borde släppas fria.

I Barcelonas tunnelbana finns avgränsade platser för gatumusikanter. Vem som helst kan ställa sig där och spela. Det är perfekt eftersom det är bra för alla om det finns särskilda platser för musikanter. För musikanterna, för resenärerna och för poliserna. Skulle man vilja titta på gatumusikanter kan man gå dit. Alla vi som upplevt damen med orgeln på Sergels torg eller hon med klarinetten i tunnelbanegången mellan Centralstationen och tunnelbanesystemet vet att det här blev en sorts institutionaliserat ljud eller oljud. Men ganska präglande på upplevelse av staden. Alla vann på att musikanterna stod på samma plats jämt.

Med affischerna förhåller det sig annorlunda. Att titta på en affisch är inget man går för att göra, det är något man får syn på i ögonvrån. Städer behöver ett visst mått transparens, det måste vara synligt vad som händer innanför fasaderna, på klubbarna på kvällarna, på teatrarna, på museerna, på konsertlokalerna. Affischerna gör det osynliga, upplevelserna, synligt. Därför måste de få sitta i stort sett överallt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: