Drömmen om olikhet

I Hammarbyhöjden i södra Stockholm, bara några folkhemskvarter och lekparker från där jag bor, hade ett smart, driftigt och ambitiöst gäng som kallar sig Liblab i stort sett fixat alla förutsättningar för att öppna ett kulturhus. Den tomma bibliotekslokalen skulle, i samarbete bland annat med stockholms stadsbibliotek, bli det fria kulturhus som det där torget med den vanliga förortsblandningen (Konsum, Seven Eleven, Kinakrog, Husmanskrog, Optiker, V75, mäklare, fik, pizzeria) skulle behöva för att lyfta lite.

För så är det ju, inne i städernas centrum där handlar det om att inte bli av med sin exklusivitet (och därför säga nej till gallerior) men i förorten handlar det om att bli av med sin banalitet, att fly från likheten med alla andra förortscentrum. Ett kulturhus är ett perfekt sett. En teater eller en ambitiös och annorlunda krog ett annat.

Men av kulturhuset i Hammarbyhöjden blev det inget, fastighetsägaren ville hellre hyra ut till ett 24-timmars lågprisgym. Samtidigt flyttade ännu en mäklarfirma in i den omöjliga lokalen där ingen har överlevt i mer än ett år. Det där torget kommer inte att bli olikt något alls.

Kulturföreningen söker andra lokaler. Kanske i en annan förort som vill vara annorlunda. För det är ju exakt sådana här initiativ som varje stad drömmer om, och som många av dess medborgare längtar efter, saker som kommer underifrån, som växer fram. I förorterna som vill vara olika är gräsrotsrörelserna den enda möjliga. Fråga är hur staden får syn på och odlar dem.

Annonser

Ett svar

  1. […] det kostar samma lilla centrum, och dess fastighetsägare, att de tre stora lokaler som stått tomma i väntan på ett dygnet runt gym i ett halvår. Och vilket pris man har betalat om tio år till när hela centrum består av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: