Det vedervärdiga huset på Dalagatan

Nere vid Gert Wingårdhs nya polotröjssvarta hotell vid Norra Bantorget i Stockholm står arkitekturkritiker med pannorna i djupa veck och försöker hantera sin besvikelse över ytterligare ett uteblivet utropstecken i huvudstaden. Vid Gunnar Asplunds Stadsbibliotek pågår en debatt om hur man bäst hedrar ett monument. Men mitt emellan dessa uppför JM på uppdrag av Stockholms stad ett hus med en arkitektur som får ens värsta mardrömmar från arkitekturens åttiotal att återvända. Bakom huset på Dalagatan, intill Eastmaninstitutet, står byggherren Anders Bodin och arkitekterna Sune Malmquist och Casper Von Vegesack.

Åttiotalet var förmodligen 1900-talets sämsta arkitektoniska period. Dystra hus med märkliga materialblandningar (baconfärgad sten, aprikosfärgat tegel och grön plåt till exempel), små fönster och dålig hållbarhet. Man har alltså stor anledning att vara orolig på varje tecken på att det är på väg tillbaka. Och huset på Dalagatan hämtar hela sin repertoar från den tiden. Det gula stendöda teglet, en slipad natursten som skär sig mot teglet som en dåligt vispad majonäs, de kantiga burspråken, de plåtiga fönstren.

Man kan tycka att alla funkispastischer vid vattnet börjar bli lite tröttsamma, men då har man inte stått öga mot öga med åttiotalskopior som den här.

Stadsbyggande handlar en hel del om tillit. När man nu ser huset som uppförs intill Eastmannstitutet kan man bara konstatera att om ett sådant hus kan och får uppföras finns det egentligen ingen anledning att lita på att Stockholms stad alls vet vad de pysslar med när de bygger staden.

Det var på taket mitt emot Eastmaninstututet som den vedervärdige mannen från Säffle låg och pricksköt på poliser i Sjöwall Wahlöös roman och Bo Widerbergs film. Nu har hans vedervärdighet utmanats från andra sidan gatan.

Annonser

4 svar

  1. Ja, usch! Det var faktiskt riktigt verdervärdigt! Men det skall ju förvisso bara stå där sisådär 100 år…

  2. Jag håller helt med dig! Jag har försökt utforska hur beslutet har blivit till, men känner inte att jag kommit fram till mer än att plan- och bygglagen är svag samt att byggherren har mycket makt när han äger tomten.

  3. Men bilden som du länkar till är byggda under andra halvan av 1990-talet, för övrigt av samma byggherre som Dalagatan. Herr Bodin.

  4. Ja. Det är otroligt fult. Säger jag fyra år senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: