Höga hus är ofta tråkiga

För en vecka sedan kröp den gamle arkitekturdemagogen Prins Charles fram ur sin tweedhåla och slog fast att London håller på att förstöras av medelmåttig höga byggnader. Senast prinsen klagade gällde det modernismen 1984, något som så småningom ledde fram till hans idealstad Poundbury. Han väljer sina slag. Men nu kan han vara något på spåren. Det som numera kallas ikonbyggnader har sannerligen börjat få något nattståndet över sig. I en sammanfattning av arkitekturåret 2007 skrev arkitekturkritikern Christopher Hawthorne i Los Angeles Times att att vi möjligen nu börjar tröttna på ”ikon-byggnads-modellen” och tillägger, ”Och om det är så, så är det på tiden, inte sant?”. The Guardians arkitekturskribent Jonathan Clancey håller dessutom delvis med Prinsen och kallar flera av de höga husen för arkitekturens suv:ar. Jag för min del längtar efter när någon tar bladet från munnen och deklarerar att nu har det blivit dags för ett blygt monument. När jag semestrar i London eller New York, är inte den stora saken att titta ut över staden från ett högt hus eller att stå och se ut över staden och se på de höga tornen och låta mig imponeras, utan att hitta något längs vägen som överraskar mig

Som i Barcelona, där jag njöt mest av deras parkprojekt inne i kvarteren. Sedan kunde jag ta bussen ända uttill Herzog och de Meurons Forum och imponeras (torget runt ska vara ett av världens största) men det var en lång väg hem.

Annonser

2 svar

  1. I Mellanöstern tycks det fortfarande vara på modet att bygga högt. En 1600 meter hög kåk planeras. Se vidare:

    http://di.se/Index/Nyheter/2008/02/22/271866.htm?src=xlink

    hej
    /anders k

  2. Det kan aldrig bli för mycket av ikon-byggande. Knappast i Sverige iallafall där vi nästan aldrig tillåter oss att vara spektakulära. Dom där överaskande parkerna eller småskaliga husen kommer ju att finnas ändå. Och det är väl just för att det storskaliga och spektakulära finns i närheten som vi uppskattar det lilla som något speciellt? Kontrastverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: