Fönster mot gatan

Jag passerar varje morgon ett ganska litet köksfönster som vetter mot trottoaren. Jag tittar in, det är oftast ingen där eller så sitter någon och äter och ser inte mig, men idag stod en man och tittade ut. Skulle jag hälsa? Var upphör kravet på att hälsa på sina grannar? Är det där fönstret en gräns för det? Och hur gör människor i nybyggda stadsdelar som Hammarby sjöstad, där allt är fönster, hälsar de när de upptäcker att dumstirrandet in i vardagsrummet möter en annan blick? Vink, vink, hej, hej. Men man hör ju inget, man bara ser. Och är inte hemmet för intimt för att hälsa på främlingar? Eller har det dykt upp nya koder nu när fönstren dragits ner mot golvet, och hemmet ut mot trottoaren?

Annonser

5 svar

  1. Om man ställer sig bakom sin jätte-bambu-kruka eller lägger sig under sin oversize-soffa kanske man inte syns utifrån?

  2. Ja vi satt ju då och vinkade till alla vi kände igen i ”portvaktslägenheten” på Ulrikedal. Men vi hade nog inte vinkat åt stirrande främlingar. Tror jag. Minns inte. Här i radhusområdet har en förvånande stor andel kökspersiennerna nedragna, trots att köket ligger tio meter innanför vägen, med en liten gård framför. Det är väl motsatsen – små 70-talsradhusfönster med neddragna persienner. Man ser ljuset innanför. Skymtar rörelser där bakom. Skyddat. Paranoitt? (hur börjer man det?)

  3. Ja, det ja, som händer bakom persiennerna, då man har något att dölja? Men är det inte något med den där öppenheten? Som Kramer i Seinfeld när han bestämmer sig för att sluta använda kalsonger, berättar det för en äcklad Jerry, och utropar: Im out there and Im loving every minute of it!
    Nej, ner med persiennerna säger jag, jag vill inte veta.

  4. Våra supertrevliga grannar har alltid (nästan) persiennerna nerdragna i sitt stora fönster intill frukostbordet. De har också planterat en thuja-häck som insynsskydd… vilket är värst? Fin gömd häck, eller ful synlig häck?

  5. På tal om Seinfeld och att vinka. Vad är det som får människor att vinka till främlingar när dom befinner sig på sightseeingbåtar t.ex. Det är ju ganska konstigt egentligen. Försök låta bli att vinka tillbaks nästa gång det händer. Det är nästan omöjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: