Dubai bygger kopia av Lyon

Via utmärkta bloggen BLDG BLOG läser jag att man i Dubai planerar att bygga en kopia av Lyon. För 685 miljoner dollar har emiratet köpt rättigheterna till detta. Jag trodde ett slag att ikonarkitekturens tid snart var slut, men den tycks bara tagit en ny vändning. Franchise-staden är här. Även om den förstås varit här förut. Var det Fenicierna som byggde rutnätskopierade franchisestäder i Nordafrika och Libanon en tusen år före vår tideräkning? Och nyurbanisternas koder för framgångsrikt stadsbyggande bygger på liknande tankar, men då mer extraherat till modeller eller varianter av lyktstolpar. Här talar vi om en kopia av en specifik stad. Jag har aldrig haft så mycket till övers för västvärldens fixering vid relationen mellan kopia och original. De tar lättare på det där i emiraten. Befriande på något vis.

Annonser

3 svar

  1. Jag befinner mig i Las Vegas och längs den kända strippen där superkasinosen ligger vägg i vägg kan man besöka New York, Venedig eller varför inte Paris, samt se sphinxen på när håll och då med näsa. Och det kan man se utan smuts, illaluktande kanaler och snorkiga fransmän eller tjuvaktiga newyorkare. Den framlidne historikern Hal Rothman hävdar att det är en av lockelserna i Las Vegas. Jag är beredd att hålla.

    På ett sätt är det befriande, det håller jag med dig om och neurosen orginal eller kopia som vi har i västvärlden är korkad. Men samtidigt är jag väldigt lockad och njuter av att se orginalitet och utveckling. Det stillestånd som inträder när endast kopior reproduceras är emot allt det jag tror på. Skönheten finns i ålderstecknen och inte i den eviga ungdomen.

  2. Det är intressant, det där med ungdomskulten i kopiekulturen, jag har inte tänkt på det så. Och problemet är ju att de där kopierna i Vegas och Dubai också är besatta av originalet. Som osjälvständiga ungdomar. Det är nog egentligen den kopiekulturens orädda närmande till skäpkulturen som lockar mig.

  3. Det enda som kan överträffa det är att Dubai bygger en kpoia av sig själv…

    tack för en bra blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: