Älskade gator

Varför gillar man vissa gator och avskyr andra? Vad är det hos en gata som får en att blänka som en av de där sällsynta solstrimmorna som når ner på trottoaren så här års (ja, jag håller på och läser Bengt Ohlssons nya roman och älskar därför just nu metaforer). Jag har en förkärlek för gator som låter mycket, med bilar, cyklar, fotfolk och bussar, gärna spårvagnar. De där gatorna som har den högsta partikelnivån i larmundersökningarna. De som förkortar ens liv. Det finns något logiskt också i det, gator med karaktär kan förkorta ditt liv, försedda med varningstext. Å andra sidan kan gator (som gågator) göra mycket annat ont med ditt liv: obotlig trötthet, leda och vanmakt, för att nämna några.

En egen fem i topp, gator jag gått:

Femte avenyn på Manhattan i rusningstrafiken, komma norrifrån från parken och svepas in i hemvändandet, rusningstrafiken, taxijagandet, rytmen i walk-dont-walk-skyltarna som styr hela tempot, skruvade man ner den rytmen så skulle allt gå långsammare. Men vem vill att det ska gå långsamt där? Man kan nynna på en Prefab Sprout låt: ”Strolling fifth avenue just to think Sinatra has been here too”.

Hornsgatan, Stockholm. Ok, långt hopp från femte avenyn. Men den har precis den där blandningen av sådant du aldrig skulle se på en mer insmickrande gata och allt det där andra som lever av att folk hela tiden rör sig här: Kaffebar, Folkoperan, antikvariatet på Bysistäppan, Mariatorget, Carl Johan de Geer, Jan Lööf-stämning och samtid. I ena änden Ranelid och Brunner-land, med Bellmankänsla och i den andra Långholmsgatans tjut mot Liljeholmsbron. Slår Djurgården som barnvagnspromenad med hästlängder.

Jindrisska, Nya stan i Prag. Av sentimentala skäl, ungdom, kärlek, upptäckarglädje. Men också som bevis på att en gata med spårvagnar faktiskt nästan inte kan vara dålig. Se Norrköping, Drottninggatan. En ganska trist gata, gallerior på rad, men de där gula spårvagnarna. Till och med Hammarby sjöstad blir uthärdlig när en spårvagn passerar.

Östra Förstadsgatan, Malmö. Om man vill tillbaka till ett Svenskt sextiotal som inte var rivningar av sunkiga kvarter och miljonprogram, utan istället trafikerade gator med smala trottoarer och sybehörsaffärer där alla såg ut som hallåorna på tv, rökte överallt. Östra Förstadsgatan får snart en tokstor bowling- och upplevelsehall i ena änden. Det kan vara slutet för den sista plats i Malmö där man fortfarande kan se Bo Widerberg.

L’Eixample, Barcelona. Ja det är egentligen en hel stadsdel, men den stadsdel i Europa som har den mest geniala stadsplanen, vilket gör att i stort sett varenda gata är helt oemotståndlig, särskilt i tidigt vårmotljus, just när träden slagit ut. Pau Claris, Rambla de Catalunya, Carrer Valencia. Gathörnen är avhuggna, så varje gatukorsning är ett mindre torg eller ett fyra större gathörn om man så vill, två i skugga två i sol. Och det senaste tillägget, när man har öppnat upp bostadsgårdar som offentliga små parker djupt inne i de stora 1800-tals kvarteren gör Eixample till den perfekta flanör- och upptäckarstadsdelen.

Nyligen.

6 svar

  1. Östra Förstadsgatan är….ja, den är ju fantastisk.

  2. Jag bodde i nästan ett år på den norra änden av Exercisgatan, vid slutet av Östra Förstadsgatan, och blev nästan alltid glad av att promenera gatan ned på väg mot jobbet. Kvarteren runtomkring ser verkligen ut att ha fastnat i tiden. Men, alltså – var ska de få plats med en ny ”bowling- och upplevelsehall”? Ner mot kanalen?

  3. Nej uppe vid Värnhemstorget. Det kanske inte påverkar så mycket. Kanske mest ökar flödet av folk där. Så hittar fler fram till pärlan.

  4. hmm, så här på distans har jag svårt att se var hallen skulle få plats – men uppenbarligen finns det lite utrymme någonstans. Det är en spännande gata, hur som helst, tack för påminnelsen!

  5. Karin: Entré Malmö (som det ska heta) kommer att ligga mellan Värnhemstorget och utfarten mot Lund, där finns tyvärr mycket plats. Inte riktigt precis vid Östra Förstadsgatan, men alla bilar som kommer att alstras lär nog märkas i halva Malmö

  6. Vad roligt att se att mitt bostadsområde här i Barcelona kommit med på listan. Och det är så sant, Eixample är helt underbart. Vår, sommar, höst eller vinter, det är alltid vackert. Jag har hittat en bra lägenhet här i området genom http://www.barcelona-home.com och trivs hur bra som helst. Om ni inte har varit i Barcelona så kan jag verkligen rekommendera en visit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: