Lonely hearts club

På ett större fik, modell amerikansk kedja, en måndag morgon i Stockholm sitter det 23 personer. 17 av dem sitter ensamma. Det är väl ändå ganska häpnadsväckande i ett land där ensamfikandet länge setts som en tvivelaktig syssla. Och de som sitter ensamma och fikar ser faktiskt ut som om de skulle kunna ha vänner, de bläddrar belevat i DN, en pocketbok, mobiltelefonen på bordet om någon av vännerna (eller mamma) skulle ringa. Är det här sista steget i Sveriges senaste skandinaviskt smakfulla urbaniseringsvåg (som inleddes någon gång 1994 när Cardigans släppte sin debutplatta och Filippa K och Waynes Coffee öppnade)?

Man känner igen storstäder på olika sätt. Ensamfikarna är ett sätt. Ett annat är att det finns fler än en bakgata, gator där hyrorna är lägre, människorna mer ljusskygga och fynden fler. Nästa steg är att vi också får ett legitimt ensamätande på krogen. Inget desperat en varg söker sin flock á la Lundell, utan ett helt behagligt ätande. I Barcelona finns det parkbänkar för en person, parkstolar, jag såg att de nu också hade kommit till Vasaparken i Stockholm. Att kunna vara ensam, och vara det med värdighet, är en av poängerna med en stor stad.

Annonser

3 svar

  1. Att fika ensam är fantastiskt! Dessutom bland det urbanaste man kan göra. Jag tror att de som fikar ensamma faktiskt sällan känner sig just ensamma.

    Det borde finnas caféer som uppmuntrar ensamfikarna.

  2. Men det får inte bli för uppenbart. Man vill ju ensamfika bland mötesfikarna, skolungdomarna, dejtarna.

  3. I Lund känns nästan ensamätandet legitimt, mest medelålders män då förståss. Ingen storstad men allt universitetsfolk gör sitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: