Posh strikes back

Kring Odenplan i Stockholm vajar sedan några dagar de röda fanorna ur fönstren. Och det är inte för att kvadratmeterpriset sjunkit under 50.000. Nej det svajar som en protest mot en galleria som planeras på samma punkt som den där helikoptern störtar i ett av Sveriges största filmögonblick i ”Mannen på taket”. Nu kan man förledas att tro att det är den konsumerande medelklassen som kommit till det bulemiska slutstadiet i platt-tv och bänkskiveshoppingen. Men det är också fel. Man slåss för sin rätt att handla i små butiker på gatan. Eller för sin rätt att behålla kvarterets karatär. Det finns en liknande protest mot en galleria vid Hornstull i Stockholm. Det kan faktiskt vara så att det pågår ett galleriauppror i innerstaden, som har anhängare också utanför den. Det som skiljer Odenplan från Sergels torg, där galleriaplanerna är än mer feltänkta, är att det bor folk där. Det är inte en plats som folk bara passerar eller använder och sedan lämnar. Det är hemma.

En parentes: När Växjö för dryga hundra år sedan tackade nej till en tågstation längs stambanan var ett av de viktigaste argumenten från stiftsstaden att man inte ville ha slöddret som drogs till sådana platser. Nässjö fick tågstationen. Det blev deras lycka. Sergels torg är Stockholms centralstation. Ingen protesterade när Nässjö central blev könlöst Resecenter någon gång 1996. Ingen protesterar när Sergels torg blir lite tjusigare Resecenter 2007.

Resecentrumen runt om i landet visar, precis som galleriorna i Stockholm, att det är en dålig idé att göra allt likadant överallt. Protesterna mot gallerior vid Odenplan och Horsnstull kan tyckas vara lite förmätna (vi har råd att tacka nej till shopping) men de är i grunden bra protester. Även om jag hade hoppats att någon skulle visa något hjärta också för Sergels torg.

Men vi har de protester vi förtjänar och något är sannerligen på gång. Almstriden 2.0 handlar om gallerior.

Annonser

2 svar

  1. vem vinner version 2.0 ? något förslag?

    Karlr (fr betongelit)

  2. Det blir nog torsk den här gången, Motorsågar är inget mot marknadskrafter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: